Με την ολοκλήρωση του αγωγού η Αίγινα θα υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ με 21.500 κυβικά μέτρα ημερησίως, τα οποία θα ρέουν από τη δεξαμενή στο Πέρανι της Σαλαμίνας μέχρι τη δεξαμενή της Κυψέλης της Αίγινας.
Κατασκευάζεται ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα ενώσει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, δίνοντας τη δυνατότητα στο νησί να υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ. Το έργο γίνεται αποκλειστικά με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, και πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από τεχνικής άποψης έργα που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε από το 2015 και η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2017, αλλά οι εργασίες είχαν σταματήσει για αρκετό διάστημα. Ωστόσο δρομολογήθηκε και πάλι, μετά από σχετικές συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Νήσων κ. Βάσως Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη.
Μετά τις συζητήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε την απόφαση παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού για την εκτέλεση των έργων που απαιτούνται για την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού, από το Πέρανι της Σαλαμίνας μέχρι το λιμένα Λεοντίου της Αίγινας.
Η υδροδότηση της Αίγινας από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ «ένα έργο πνοής για την Αίγινα και την Αττική» όπως το χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020.
Σε δήλωση που έκανε στο «Θ» η αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη χαρακτήρισε το έργο τεράστιας σημασίας για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και επισήμανε:
«Η ολοκλήρωση του έργου της ύδρευσης της Αίγινας μέσω της σύνδεσής της με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα, θα σημάνει μια νέα εποχή για το Σαρωνικό, καθώς θα λυθεί οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού. Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επισπεύσουμε τις εργασίες, και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι σύντομα θα γιορτάσουμε την έναρξη της υδροδότησης».
Το χρονικό του έργου
Η Περιφέρεια Αττικής είχε αναλάβει με προγραμματική σύμβαση στις 18 Μαΐου 2015 τη χρηματοδότηση του έργου με ποσό 30.135.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου 23% ΦΠΑ), ενώ η σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017με συνολική δαπάνη 20.826.535,59 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ).
Μετά την επανεκκίνηση του έργου, εγκαταστάθηκε στο εργοτάξιο της Αίγινας ο ανάδοχος, έγινε διαμόρφωση του εργοταξιακού χώρου και περίφραξή του, ενώ κατασκευάστηκαν ραουλόδρομος μήκους 468 μ. και δύο βάσεις τοποθέτησης των μηχανών συγκόλλησης με την κατάλληλη προστασία τους.
Από τις 28 Ιανουαρίου 2018 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα, και τα αποτελέσματά της εγκρίθηκαν με την αρ. πρωτ. 58152/18-4-2018 απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.
Στις 18 Οκτωβρίου 2018 τελείωσε η παραγωγή σωλήνα HDPE 100, ονομαστικής διαμέτρου κυρίως DN 630mm και ονομαστικής πίεσης 12,5atm SDR 13,6 στο εργοστάσιο της «Pipe Life Hellas A.E.» στη Θήβα, κι από εκεί οι σωλήνες μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο της Αίγινας.
Με την αρ. πρωτ. 77045/25-5-2018 απόφαση εγκρίθηκε από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία η διαδικασία της αυτογενούς συγκόλλησης, η οποία έγινε από πιστοποιημένους συγκολλητές με πιστοποιημένες ημιαυτόματες μηχανές συγκόλλησης. Συγκολλήθηκαν 33 σωληνογραμμές του αγωγού μήκους 468 μ. η καθεμιά και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ερματικά στοιχεία στις σωληνογραμμές.
Με την αρ. 2131.15-5/02/19/24-4-2019 απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς εγκρίθηκε η προσωρινή παραμονή-αγκυροβολία σε θαλάσσια περιοχή των σωληνογραμμών και ακολούθως μεταφέρθηκαν αυτές στην περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας όπου παραμένουν στην επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τη διαδικασία της πόντισης.
Υπολειπόμενες εργασίες
Μετά το τέλος της αλιείας με τράτες (31 Μαρτίου 2020), θα γίνει η μεταφορά των σωληνογραμμών από την περιοχή Ρέστη της Σαλαμίνας προς το υπό κατασκευή φρεάτιο στο λιμάνι στο Πέρανι Σαλαμίνας, και η πρώτη σωληνογραμμή θα συνδεθεί με τον χαλύβδινο σωλήνα της ΕΥΔΑΠ διαμέτρου DN500mm.
Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες σωληνογραμμές μέχρι το φρεάτιο στο Λεόντι της Αίγινας, και τέλος θα γίνει σύνδεση με τον υπάρχοντα σωλήνα από πολυαιθυλένιο διαμέτρου Φ630mm μέχρι την δεξαμενή Κυψέλης Αίγινας.
Το χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι θα γίνει η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού είναι από 26 Απριλίου 2020 μέχρι 15 Μαΐου 2020.
Μετά την πόντιση θα ακολουθήσει η προστασία του αγωγού με τσιμεντοστρώματα, εργασία η οποία θα διαρκέσει πέντε μήνες και με αυτή θα ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου.
Μετά την περαίωση του έργου ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση λειτουργίας και συντήρησης του έργου επί τριετία.